Burgermeester op de step bij Smurfit Kappa Attica Steptocht

2007
05.12

Burgemeester op de stepOp zaterdag 12 mei had zich in Oude Pekela bij judovereniging Zempo een kleine groep steppers verzameld. Het grootste deel van deze steppers was van stepvereniging Kamperzeedijk, maar ook Green White Feet was vertegenwoordigd. Aangezien de goede ervaringen met de eerdere tochten van deze organisator, kon alleen het weer roet in het eten gooien. Helaas was dat inderdaad het geval.

Het was niet de eerste keer dat ik deelnam aan een tocht georganiseerd door de Smurfit Kappa Attica Skeeler organisatie. Een jaar eerder had ik ’s ochtends meegedaan aan een steptocht van 50 km en ’s middags aan de skeelertocht (op de step) van 50 km. Ook heb ik vorig jaar met Martijn Dashorst mee gedaan aan skeelertocht “zweimal über die Ems”. Dit is een tocht waarbij je in één dag van Oude Pekela, via 140 km asfalt, naar Leer in Duitsland rijdt, overnacht en de volgende dag weer terug rijdt. Deze tocht is voor skeelerlaars bedoeld, maar steppers die het tempo van 22 km per uur kunnen volhouden zijn ook welkom.  

De tochten zijn all-inclusive, wat inhoud dat bij alle rustpauzes grote tafels vol met eten en drinken voor je klaar staan. Zo zijn o.a. belegde kadetjes, fruit, kaas, snoep, energiedrank en water. De skeelertochten gaan over glad asfalt op de openbare weg. Voorop rijdt er politie en verkeersregelaars op motoren zetten de zijwegen en kruispunten af. Behalve voor de trein of brug wordt er nergens voor gestopt. Na de politie volgt de geluidswagen en tempomakers op de fiets. De geluidswagen zorgt voor muziek van Nederlandse bodem en waarschuwt voor elk potenteel gevaar (geparkeerde auto’s putdeksels, modder op de weg, enz) Achter het peloton van skeeleraars en enkele steppers rijdt er een hele stoet volgwagens.      

Naast de goede organisatie kan ik mij nog herinneren dat er onverwachts een magneetzweeftrein vlak lang ons heen vloog. Zo’n trein is zo stil dat je hem niet hoort aankomen, maar als hij voorbijkomt is de verplaatsing van de lucht wel  zeer te horen. Ook heb ik slechts een schim van de Transrapid trein gezien, omdat deze op hoge snelheid (400-500 km per uur) op enkele meters afstand langs kwam. Een paar weken later is er met deze trein een groot ongeluk gebeurt, waarbij 23 mensen zijn overleden, sindsdien rijdt deze trein, zover ik weet, niet meer. Op de website www.iabg.de/transrapid kun je meer vinden over de magneetzweefbaan bij Lathen. Informatie over de trein kun je vinden op http://www.transrapid.de.

Kamperzeedijk in Oude Pekela 

Terug naar dit jaar. Na dat de burgemeester van Pekela het startsein voor de skeelertocht had gegeven en de hele kolonne van skeeleraars en volgauto’s vertrok, waren de steppers aan de beurt. Op een mij onbekende manier hebben enkele, hier niet nader te noemen (zie links op de bovenstaande foto), steppers de burgemeester zover gekregen ook een stukje steppen (zie onderstaande foto).

 Burgemeester op de step

Onder begeleiding van een fietser hebben we een tocht van 25 km gemaakt. Door het sombere weer (mot regen) is deze tourtocht niet echt memorabel te noemen. (Dit in tegenstelling tot de gehaktballen, volgens de niet-vegetariers.) Een nog kleinere groep steppers heeft het zelfde rondje nog een keer gedaan. Na deze 50 km was het mogelijk om nog 50 km samen met de skeeleraars te gaan steppen. In tegenstelling tot vorig jaar had ik hier dit keer geen behoefde aan. Niet alleen vanwege het droevige weer, maar ook omdat ik de volgende dag ook nog 100 km ging steppen bij de elfmerentocht. Ook de andere steppers hebben hier voor bedankt. 

 

One Response to “Burgermeester op de step bij Smurfit Kappa Attica Steptocht”

  1. […] Ook dit jaar organiseerd Skeeler Oganisatie Oude Pekela een steptocht. Gelijktijdig, maar op een route, is er skeelertocht. Zie ook het verslag van vorig jaar. […]

Your Reply


Poepe