Als elfde binnen bij de step elfstedentocht (230 km)

2007
05.27

Voor de start ElfstedentochtOp de nacht van zaterdag op zondag ging de 22e elfstedentocht van start. Ook stepclub Green White Feet was uitgenodigd. Namens de stepclub deed ik (Erik de Groot) mee aan deze monstertocht van 230 km. Omdat er een wielmaatrestrictie is, kon ik niet op één van mijn eigen steps rijden. Deze wielmaatrestrictie houdt in dat de wielen niet groter dan 12,5 inch mogen zijn. Het voorwiel van mijn steps zijn 26 en  28 inch en de achterwielen zijn 16 en 18 inch groot.

Het is niet mogelijk om 12,5 inch in een Kickbike te doen, dus had ik een frame nodig waar deze wel in passen. Deze frames zijn niet te koop: Je moet hem zelf maken of laten maken, of een bouwsel van iemand lenen. Vanwege weinig tijd en ervaring met het bouwen van frames, heb ik voor de laatste optie gekozen.  Ik ben dus naar Genemuiden gereden, om daar een 12,5 inch step van Thijza Brouwer te lenen.

Na een testrit had ik nog enkele wensen: een confortabel stuur, verlichting, gps-houder, stuurtas, nieuwe wielen en banden. Ook vond ik dat het roestige frame wel een likje groene en witte verf kon gebruiken. Na rondgebeld te hebben naar verschillende winkels voor nieuwe wielen, ben ik uiteindelijk naar Bolsward gereden, om bij fietsenwinkel De kroon nieuwe wielen en snelle banden van het merk Swalbe te kopen.

De wielen bleken na een testrit veel lawaai te maken, omdat deze over de asjes heen en weer schoven. Met de flex heb ik er toen een stukje er afgeslepen zodat de lagers werden geklemd. Helaas werden de lager toen weer te veel ingeklemd, zodat de wielen niet meer soepel wilden draaien. Reder in nood, Martin Bonder, heeft toen de wielen mee genomen en een bus gemaakt tussen de lagers, zodat deze van twee zijden worden ingeklemd. De wielen waren toen klaar voor gebruik.

11stVlakVoorStart

Deze step was te laat klaar (2 dagen voor de elfstedentocht) om er op te kunnen trainen. Als training, maar ook om dat ik het leuk vind, heb ik de elfmerentocht (100 km),  en een rondje Groningen, Garnwerd, Lauwersoog, Anjum Zuidhorn, Groningen (111 km) gereden, naast de gebruikelijke trainingen. Omdat een step met 12 inch wielen zwaarder stept als een step met grote wielen, heb ik deze tochten en trainingen gereden op mijn Cross-country Kickbike. Door zijn breedte, zachte banden, zware frame en geveerde voorvork stept deze ook vrij zwaar.

Na alle voorbereidingen was het dan zover: Ik stond in Bolsward voor de start met 85 andere steppers, waarvan ik schat meer dan 75 Friezen. Hoewel het volgens de weervoorspelling al een dag had moeten regenen, was het tot nu toe droog gebleven. Toen de tocht om twaalf uur van start ging, kwam de hele groep steppers aangemoedigd door honderden enthousiaste toeschouwers langzaam op gang. Ik denk dat het een mooi gezicht moet zijn geweest voor de toeschouwers: een hele stoet steps met verlichting.

kaart elfsteden

De eerste zes uur naar Dokkum, via de steden Harlingen en Franeker, dienden alle steppers in één peloton achter een auto aan te rijden. De snelheid was ongeveer 15 km per uur. Vanwege de lage en fluctuerende snelheid, was ik voor mijn gevoel meer aan het remmen dan aan het steppen. Omdat er geen rem op mijn step zit, gebruikte ik mijn voet op het achterwiel of wegdek om af te remmen. Om een uur of twee ’s nachts begon het te regenen en rond een uur of 5 begon het echt te plenzen. Alles wat nat kon worden (en ook alles wat niet nat hoort te worden) was dus nat toen ik Dokkum was. Om het niet te koud te krijgen, ben ik dus, toen ik mijn stempeltje had, maar weer verder gaan steppen. Om warm te worden heb ik tempo maar flink opgevoerd. Na een half uurtje reed ik helemaal voorop, maar omdat mijn GPS kapot was gegaan en ik de route niet kende, ben ik maar wat minder snel gaan steppen. Het heeft ook geen zin om voor Oudemirdum heel snel te gaan. Zowel in Bolsward en in Oudemirdum zijn er stempelposten met tijdcontrole. Dit houdt in dat je moet wachten totdat de stempelpost open gaat. In mijn geval heb ik twee keer een anderhave uur staan wachten.

Dit wachten is niet zo erg, omdat je dan je tijd hebt om bij te komen, eten drinken, gemasseerd te worden en droge kleren aan te trekken. Vooral de massage, die ik zowel in Bolward als in Oudemirdum heb gehad, heeft mij veel goed gedaan. Ik wil de masseurs hiervoor nogmaals bedanken. 
11st-Hindelopen

In Oudemirdum is zaak om zo snel mogelijk een steppel te krijgen, want als je een stempeltje hebt, kun je er meteen vandoor. Als je als eerste een stempel hebt, heb je al een leuke voorsprong op de rest. Dit systeem lijkt wellicht oneerlijk, maar het blijft een tourtocht en geen wedstrijd. Hoewel het geen wedstrijd is, willen wel veel deelnemers als eerste in Bosward zijn. Het is dus een heel gedring bij de stempelpost. Ik kreeg ongeveer als 15e een stempel en ben er met een enorme sprint vandoor gegaan. Vervolgens heb ik gelukkig aansluiting gevonden bij een groepje van andere snelle steppers. (zie de bovenstaande foto).

Helaas zijn we in Workum verkeerd gereden, waardoor we terug moesten voor een stempel. Na de stempel post in Workum raakte ik in paniek, want ik zag geen andere steppers meer en ik wist niet waar ik hen moest. Gelukkig waren er enkele mensen die mij de juiste weg wezen. (er was hellaas ook een grapjas die expres me de verkeerde kant opstuurde). Ik was erg opgelucht toen ik eindelijk Workum weer uit was. Vanaf Workum heb ik het stuk naar Bolsward helemaal alleen gereden. Ook zag ik geen andere steppers meer voor of achter mij.

Na een hele tijd helemaal alleen te zijn geweest, was het geweldig om te worden onthaald door honderen enthousiaste toeschouwers en een fanfareorkest. Om 16:45 kwam ik als elfde binnen en had dus de tocht der tochten en een geweldige ervaring achter de rug. Het was de hebben van pijnlijke enkels (tot anderhalve week na de tocht) zeker waard.

Tenslotte wil ik de organistie, de vrijwillergers en de toeschouwers van de Elfstedentocht bedanken.

 11st-medaille

Tips voor mensen die een volgende keer willen meesteppen:

 • Meld je op tijd aan: er mogen maximaal 100 deelnemers meedoen (ik was nummer 89).
 • Zorg dat je voldoende kilometers getraind hebt (het liefst op de step, waarop je de tocht der tochten gaat rijden.)
 • Zorg dat je je materiaal goed voorelkaar hebt (Zit alles goed vast, zitten er geen barsten in frame, zijn de banden nog goed.)
 • Neem een tas mee, met daar in een extra paar schoenen en kleding. Het is heel fijn om droge kleren te kunnen aantrekken, als je toch moet wachten bij de tijdcontrole. Eventueel zelfs een derde zet kleding. Neem in deze tas ook een handdoek, een paar liter water, fruit, en eten mee. Eventueel kan je ook wat gereedschap of reservemateriaal meenemen. Deze tas zet je in de materiaalwagen, je kan bij de tijdcontroles en soms ook bij de stempelposten bij je tas.
 • Op je step moet je minimaal één liter water / sportdrank en voeding meenemen. Onderweg wordt wel af en toe wat uitgedeeld (één banaan, een pepermuntje , een koek, soep, vla en af en toe wat te drinken), maar dit is niet voldoende om de tocht te kunnen uitrijden.
 • Zorg dat er iemand bij de finish staat, die je naar huis kan brengen. Omdat je erg moe bent, is het niet verstandig om zelf nog te gaan rijden.

Op de website http://www.stepelfsteden.nl/ kun je je inschrijven en meer informatie vinden over de step-elfstedentocht.

7 Responses to “Als elfde binnen bij de step elfstedentocht (230 km)”

 1. Rick Bent schreef:

  Erik, gefeliciteerd.
  Ik stond voor de start naast je en je hebt toen even mijn step vastgehouden toen ik mijn veter moest vast maken.
  Hoe laat was je binnen? Is je GPS nog heel? Ga je volgend jaar weer?
  Volgend jaar ben ik van plan in Wijk bij Duurstede een lange tocht te organiseren die ook als voorbereiding kan dienen voor de Elfstedentocht.
  Mooie site hebben jullie.
  Tot ziens

  Rick

  Beste Rick,

  Nee, mijn GPS is niet meer heel, maar doet het nog wel. Er moet een nieuwe achterkant op gemonteerd worden.

  Ik weet nog niet of ik volgend jaar weer mee ga. Als er meer van mijn club mee doen waarschrijnlijk wel. Ik ben nu aan het nadenken of ik ook ga mee doen aan de IJzelmeerronde (245 km).

  Als je een tocht wil organiseren moet je contact opnemen met de kalendercomissie van de NAF, dan kunnen zij hem op de kalender zetten. Ik kan niet beloven dat ik langs kom. Wijk bij duurstede is wel beter te doen vanaf Groningen, dan veel andere tourtochten in Braband. Er zijn nu veel tourtochtjes in Braband , waarvoor ik 200 km moet autorijden, om 15 km te steppen (en dan weer 200 km terug).  

  Groeten Erik

 2. Rick Bent schreef:

  Op http://www.jaring-fotografie.nl staan we samen op de foto (nr16).

  [red] Leuk, er staan ook nog veel meer foto’s op van de stepelfstedentocht.

 3. Jacob Hofstra schreef:

  Hallo Erik,

  Wat leuk dat je toch nog hebt meegedaan. Ik ben die jongen die je was tegengekomen in die buurtkroeg in Groningen. De klikspaan heet die, geloof ik. Ik zou een step voor je regelen e.d, maar op een of andere manier ben ik je telefoonnummer kwijt geraakt.
  Ik heb zelf ook meegedaan en was om 10 over 5 binnen, rond de 20ste plaats. Ik moet zeggen dat ik je nergens herkend heb.
  Het was voor mij de eerste keer, maar volgend jaar ben ik weer van de partij. Het was een leuke belevenis en uitdaging.
  Oh ja, er staan nog meer foto’s van de tocht op:
  http://www.jaring-fotografie.nl

  Groeten Jacob

 4. Erik de Groot schreef:

  Beste Jacob,

  Ik wil je bij deze bedanken voor het feit dat je mij hebt overgehaald om mee te doen aan de step elfstedentocht. Als ik jou niet was tegengekomen in de Klikspaan (5 mei) dan had ik niet meegedaan.

  Ik had net als veel andere bezitters van een step met grote wielen een barricade om mee te doen. Ik ben toch erg gehecht aan mijn eigen step. Zoals je in mijn artikel kan lezen was het nog een heel gedoe om een step met kleine wielen te krijgen die aan mijn wens voldoet. Ik moet eerlijk toegeven dat na 230 km gestept te hebben op deze step ik hier ook wel gehecht ben geraakt. Helaas met ik de step weer ontmantelen want het frame moet vroeg of laat weer terug naar de eigenaar.

  Elke keer als er over de elfstedentocht wordt gesproken laaien weer de discussies op over de wielmaatrestrictie. Dat er een wielmaatrestrictie is niet zo erg, maar het jammer dat er bij gesprekken oven de elfstedentocht er elke keer weer discussie over de wielmaat i.p.v. de tocht der tochten zelf. Als de wielmaat ooit wordt vrijgegeven, dan ben ik blij dat ik hem een keer op 12 inch heb gereden.

  Aangezien dat je beloofd had dat je step voor mij zou klaar zetten bij de start, was ik van plan om een geintje met je uit te halen. Ik had bedacht net te doen of ik zelf geen step had meegenomen en vervolgens aan een step te vragen. Ik had je reactie graag willen zien.

 5. Jacob Hofstra schreef:

  Ja dat heb ik wel in mijn achterhoofd gehouden, dat je er zou staan. We hadden 3 reservesteps mee, dus je had er zo een kunnen lenen.
  En wat betreft die wielmaatrestrictie, tja Cor en Arie, de organisators, zijn daar heel duidelijk in en zullen niet snel overstag gaan. Ik denk dat voor de meeste steppers, die grotere wielen gewend zijn, het juist een grotere uitdaging is om de tocht op 12,5 inch banden te volbrengen.
  En die steps zijn hier volop te huur voor maar 50 euro. Als je er optijd bij bent, is dat dus ook geen enkel probleem.
  Ik zou zeggen; rui je collega steppers op om volgend jaar ook mee te doen.

 6. Stepketeer VI schreef:

  Reactie op de zin van Jacob Hofstra :'”En wat betreft die wielmaatrestrictie, tja Cor en Arie, de organisators, zijn daar heel duidelijk in en zullen niet snel overstag gaan. Ik denk dat voor de meeste steppers, die grotere wielen gewend zijn, het juist een grotere uitdaging is om de tocht op 12,5 inch banden te volbrengen.””

  Jacob uit je woorden is duidelijk dat je echt wat vaker tochten of wedstrijden moet steppen en ook es een keertje een 245 km lange IJsselmeerronde of zo. Statemenst als 12,5 een grote uitdaging is dus echt barpraat zonder brains.

  Cor en Ari steppen zelf niet meer, verhuren alleen nog steps. Het zou mij niet verbazen dat er in komende jaren een tweede stepelfsteden naast gaat georganiseerd voor vrije wielmaat steps. Door de elfsteden 12,5 verplicht te houden blijft de stepsport in Friesland duidelijk achter. Friezen kennen de moderne wedstrijden en tochten niet.

  En als je de Friese deelnemers ziet die aan de Elfsteden meedoen, dat zijn allemaal eendagssteppers. Die beoefenen het steppen niet als sport, dus dan kun je ook niet echt vergelijken en een objectieve mening hebben over een wielmaat, omdat je gewoon geen referentie hebt.

  De mensen kicken gewoon op het publiek en de eer, maar hebben geen echt hart voor de stepsport. Dat is door de jaren heen echt verdwenen in Bolsward. Vroeger waren er ook stepwedstrijden in Bolsward, estafette en was er een 30-man sterk stepteam dat het hele land door reisden en over aan meedeet. Vergane glorie en man hangt nu angstig vast aan de 12,5 inch om nog maar iets steppends te hebben. En dat is juist fout. Men zou het vrij moeten geven voor de massa, net als bij de fiets Elfstedentocht.
  De stepsport groeit en ook Friesland kan niet achter blijven.

 7. Jerri Fayne schreef:

  I like this site very much, Its a really nice situation to read and obtain information.

Your Reply


Poepe