Back to the Roots (Pieterpad op de step)

2007
08.08

back to the roots

Op woensdag 8 augustus ging de 5 daagse steptocht over het Pieterpad van start. De totale afstand was zo’n 500 km.

Namens de stepclub heb ik (Erik) hem gereden. Het verslag en natuurlijk veel foto’s die ik tijdens de tocht heb gemaakt wordt binnenkort verder uitgebreid op deze website. Op de website www.autoped.nl/back2roots kun je de informatie vinden van de Back to the Roots organistie.

Dag 1 (Pieterburen – Schoonloo)

De Back to the Roots steptocht ging van start op de zeedijk ten noorden van Pieterburen. Op deze dijk waren o.a. fotografen van de Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. In twee regionale edities van de laatst genoemde krant stond de volgende dag een leuk artikel en een grote kleuren foto. Na de fotoshoot zijn we naar Pieterburen gereden. Vanaf daar hebben we het Pieterpad voor wandelaars gevolgd. Dit houdt in dat we met behulp van de wit-rode markeringen (zie o.a. de foto in Garnwerd, rechts op de muur) , landkaarten en gps zoveel mogelijk de route hebben gevolgd.

Het eerste stuk ging vrijwel geheel over verharde weg en we hadden de wind in de rug. Mijn GPS gaf aan dat we om 2 uur in Schoonlo zouden aankomen (pauzes niet meegerekend), dus leek het Pieterpad wel aardig mee te vallen. De eerste hindernis was een weiland waar we eerst met de step over een hek moesten klimmen en vervolgens door het gras / modder het pad verder volgden. In het volgende weiland krijgen gezelschap van een groep paarden. Op de onderstaande foto zie je Herman, de oudste van het gezelschap, samen met enkele paarden.  

Herman tussen de paarden

Op weg naar Groningen zijn we ondermeer door het prachtige plaatsje Garnwerd gekomen. Op de onderstaande foto zie je hoe Marco en Peter door één van straatjes van Garwerd rijden).

Garnwerd

Omdat de brug vlak voor Groningen (Zerneke) voor onderhoud verwijderd was, moeten we hier een flink stuk omrijden. In Groningen zijn we via Zerneke, Selwerd, het Noorderplantsoen, Groninger museum naar mij huis gereden in de Parkweg. Daar hebben de eerste grote pauze gehouden.  Na de deze pauze zijn we naar Drenthe gereden. Hier hebben we pas echt kennis gemaakt met het begrip onverharde weg. Een groot deel van de tijd hebben we hier op onverharde paden gereden. Als de ondergrond hard is, dan zijn deze wegen goed te doen. Maar als deze zacht is, word je enorm afgeremd.

Marco zit er doorheen

Dag 2 (Schoonloo – Lemele)

De volgende dag werden we geïnterviewd en gefilmd door het Dagblad van het Noorden. Klik op deze link om naar het filmpje van het Dagblad van het Noorden te gaan.  

 Archermerber

Dag 3 (Lemele – Herwen) 

geld voor kleinkinderen

 onder de boom door

Dag 4 (Herwen – Swalmen)

Na een half uurtje steppen kwamen we uit een veerpond. Deze vaart één keer in het uur en we hadden hem net gemist. We moesten dus drie kwartier wachten. We konden ook niet omrijden want dat zou zeker meer dan drie kwartier kosten.

veerpont

Bij het maken van de onderstaande foto werd ik voor de tweede maal geëlektrocuteerd door schrikdraad. Dit pad lag vol met allerlei stukken puin waardoor het al moeilijk was om er te kunnen lopen, laat staan steppen. 

niet te steppen

 

Dag 5 (Swalmen – Sint Pietersberg Maastricht)

Op de laatste dag deed ook de voorzitter van de NAF meer. Op de onderstaande foto zet hij zijn beste beentje voor (het zou ook zijn slechtste kunnen zijn).

Gerben

door de bocht

Connie neemt een modderbad

groepsfoto

Tags: , ,

4 Responses to “Back to the Roots (Pieterpad op de step)”

 1. Marco Grevel schreef:

  he gps man(Groningse Power Stepper)
  piep piep rechtdoor naar het volgende goede doel
  rustig aan deze week en veel plezier met Ride for the roses.
  groetjes en tot aan Hoogeveen 1 september met een sterk team jij en Martin of nog sterker als ze in groningen waker worden en jullie team mag gaan groeien.

 2. […] In mijn verslag van Back 2 the Roots kun je meer vinden over dit over dit avontuur. […]

 3. dina vos schreef:

  Hallo

  Is het mogelijk om het Pieterpad te fietsen?

  Is het dezelfde route of is daarvoor een andere route uitgezet?

  bvd
  mvg
  Dina Vos

 4. Erik de Groot schreef:

  Het is mogelijk om de Pieterpad wandelroute te fietsen, maar… De wandelroute bevat af en toe een klein stukje waar fietsen niet is toegestaan. Wandelaars zullen het niet waarderen als daar gefietst wordt. We hebben wel een enkele boze reactie gehad van een wandelaar, die dacht dat we fietsers waren. “Ik ga niet opzij voor fietsers” zei een wandelaar, pas toen hij omkeek en zag dat we op een step waren, ging hij opzij. Voor de wet is een stepper een voetganger, dus is het legaal om op voetpaden te steppen. Er zijn ook veel stukken, die onverhard zijn. Af en toe, moet je over een hekje klimmen.

  Er is naast de wandelroute ook een Pieterpad fietsroute (Het Fietserpad). Deze route staat beschreven in het boekje: “Het Fietserpad: 574 km fietsplezier van de Limburgse heuvels naar het Groningse wad”, Pol van Mill en K van de Herik (ISBN 90-389-0743-5). Ik denk dat het fietserpad niet over onverhard gaat, dus zal deze route wel anders zijn. Op GPS-tracks staan beide routes(www.gpstracks.nl). Je kunt hier zien dat de routes niet helemaal gelijk zijn.

Your Reply


Poepe