Waar kun je step voor gebruiken?

2006
11.03

Een step is zeer veelzijdig. Speelgoed, transport, recreatie, vetverbranding, training, tourtochten, wedstrijden, fun, downhill, cross, met de hond, stepslee en sneeuwstep. In dit artikel een korte uitleg van deze twaalf toepassingen van de autoped.

 • Speelgoed. Iedereen kent de step voor kinderen. Waarschijnlijk heb je er zelf vroeger ook een gehad.
 • Transport. De step is een gezond transportmiddel om je van en naar je werk of school te verplaatsen. Een (vouw) step kan gemakkelijk in de auto of trein worden meegenomen, zodat het eerste/laatste stukje van je reis per step kan worden afgelegd. Een vouwstep of step in een tas mag gratis in de trein worden meegenomen. Ook op het werk wordt in een aantal gevallen een step ingezet (in een groot gebouw, zoals een ziekenhuis of kas.)
 • Recreatie. Als buiten het zonnetje schijnt, is het geweldig om een mooie tocht door een stad of door de natuur te maken. Omdat je snelheid anders is dan, wanneer wandelt, fietst of autorijdt, krijg je een hele ander beleving van je omgeving. Je kan ongeveer 10 tot 20 kilometer afleggen in een uur. Een bijkomend voordeel is dat je veel beweging krijgt. Je voel je een heel ander mens na een flinke steptocht!
 • Vetverbranding. Omdat je zeer veel calorieën verbrand is steppen erg geschikt voor vetverbranding. Een persoon met een lichaamgewicht van 75 kilogram, die 18 kilometer per uur stept, verbrand gemiddeld per uur 3444 kJ (820 kCal). Dit is meer dan wanneer deze persoon zou gaan fietsen met 30 km/uur (750kCal)of zou gaan wandelen met 6 km/uur (375kCal)! (zie de caloriefolder van de NAF)
 • Training. Steppen is een uitstekend middel om te trainen (voor een andere sport). De step is geschikt voor trainen voor conditie, uithoudingsvermogen en kracht. Het voordeel van steppen is dat het de gewichten niet snel overbelast. Het is zeker aan te bevelen als aanvullende training voor hardlopers, die trainen voor een marathon, triatlon of survivalrun, maar ook sporters die voor een andere (duur)sport willen trainen, zouden voordeel kunnen hebben bij een training op de step.
 • Tourtochten. In de zomermaanden wordt bijna elke week één of meer tourtochten georganiseerd in Nederland. Een overzicht van deze tochten is te vinden op de website van de NAF. Deze tochten variëren van afstanden van 15 t/m 245 kilometer. De snelheid van de meeste tourtochten ligt tussen de 15 en 20 km/uur. Een bekende steptocht is de tocht der tochten, ofwel de stepelfstedentocht!
 • Wedstrijden. In het binnen en buitenland worden stepwedstrijden georganiseerd. Er zijn sprint wedstrijden, estafettes, marathons, criteria, crosswedstrijden, tijdritten, NK’s en EK’s. Veel van deze wedstrijden tellen ook mee in de NAF cup en/of Eurocup. Een overzicht van alle wedstrijden is te vinden op de website van de NAF.
 • Fun. Een step kan gebruikt worden om allerlei stunts uit te voeren (in een half-pipe).
 • Downhill of cross. Er zijn speciale steps om een berg mee af te denderen of te door ruig terrein te crossen.
 • Goede doel. Regelmatig wordt er een lange steptocht gemaakt om geld in te zamelen voor een goed doel. Een step is erg geschikt voor omdat deze extra sympathie krijgt.
 • Steppen met de hond. Klik hier voor meer informatie over steppen met de hond(en) 
 • Stepslee en sneeuwstep. Er zijn ook wintersport varianten van de step. Op het ijs of sneeuw wordt de stepslee gebruikt, de heeft twee parallel geplaatste ijzers of smalle ski’s. Voorbewegen doe je door met je schoenen met spikes af te zetten. De sneeuwstep is geschikt voor gebruik op de skipiste. Een sneeuwstep heeft twee brede ski’s die in elkaars verlengde staan. Om snelheid te maken wordt voornamelijk de zwaartekracht gebruikt.

One Response to “Waar kun je step voor gebruiken?”

 1. vouw scootmobiel schreef:

  When I initially left a comment I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment
  is added I get four emails with the same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that service?

  Thanks a lot!

Your Reply


Poepe