Mag ik op het voetpad of moet ik op het fietspad?

2006
11.03

Voor de wet is een stepper een voetganger, dit betekend o.a. dat je volgens de wet op het voetpad moet, als deze aanwezig is.

Omdat het gevaarlijk is om met volle snelheid over de stoep te gaan dien je je snelheid aan te passen. Echter… de meeste steppers met een step met een groot voorwiel (>20 inch) houden niet aan de regels voor voetgangers, maar aan de regels voor fietsers. Zij rijden dus niet op de stoep. Het is onbekend of er ooit een stepper is bekeurd voor het niet op de stoep rijden, wel voor door het voetgangersgebied te rijden.

De Nederlandse Autoped Federatie adviseert het volgende:

Gedraag u in het verkeer als fietser indien u: een autoped voor volwassenen (met rem) bestuurt, d.w.z. een stads, tour, downhil, cross, recreatie of wedstrijdstep EN ook de Bijvoorbeeld: de Kickbike, de AW Footbike, MD-bike, XH, Sidewalker blauwwerk modellen, Dashboard, Rollerbyke, MFT, Pakka, Spurter, de Greatsteps (Gamma) of gelijksoortige merken hieraan.

Gedraag u in het verkeer als voetganger indien u: een ministep bestuurt (10 inch wieletjes of kleiner), dus en kleine step met scate wietjes (of gelijk hieraan)
Bijvoorbeeld de merken, Micro-Scoot, Speedstick, Inline-Scoot, de Ciro, de Scootr, de Razor en gelijksoortige steps hieraan.

In het algemeen:

Gemeentes hebben in bepaalde voetgangerszones regels opgesteld waarbij er bijvoorbeeld niet gestept mag worden in de voetgangers zone ondanks dat je voor de wet voetganger bent.
Hoog Catherijne in Utrecht is zo’n voorbeeld. Ook andere binnensteden doen moeilijk bijvoorbeeld de Oudestraat in Kampen. Deze afwijkende regels zijn er niet voor niets. In deze zones is het niet veilig om te steppen (houd u aan deze afwijkende regels om ongelukken te voorkomen). Een verantwoord stepgedrag is hierin cruciaal, dat geldt voor jongeren en ouderen! 🙂

Tips:

Voorzie uw step van reflectoren en draag in schemering/avond kleding met reflectie!
Voor het bevestigen van licht op de step kan je een dynamo om de as monteren (in veel fietszaken te koop). Deze zijn ideaal voor de step. Batterij verlichting is natuurlijk ook een oplossing. Voor de combinate jongeren (tot ca. 14 jaar) en ministeps geldt dat het dragen van helm, knie- en armbescherming geen overbodige luxe is. Voor stepwedstrijden heeft de NAF sinds 2006 een helmverplichting ingesteld.

Treinreizigers:

Tot 1999 kon de autoped gratis mee in de trein, nu is het echter zo dat alleen kindersteps en vouwsteps gratis mee mogen in de trein.

Lees dit na op de website van de NAF.

One Response to “Mag ik op het voetpad of moet ik op het fietspad?”

  1. Frans Bleekman schreef:

    Ik stepte met hoge snelheid op de weg en ik moest van de polite op de stoep. Ik heb uitgelegd dat dit gevaarlijk is.
    Maar ik moest toch op de stoep, ondanks alle uitleg over kickbike. Rara situatie die regels.

Your Reply


Poepe