Trainingschema op MP3.

2007
10.10

Evy GruyaertDat steppen heel vermoeiend is, dat weet je waarschijnlijk wel. Heb je echter een bepaalde basisconditie, dan kun je veel gemakkelijker de andere steppers bijhouden en wat langere steptochten maken. Hoewel steppen voor mij een ideale manier is om aan mijn conditie te werken, ga ik voor de afwisseling wel eens vreemd, qua sport dan. Ik ben deze zomer gaan fietsen en af een toe loop ik ook wel eens hard. Dat hardlopen niet zonder risico is, heb ik aan den lijve ondervonden. Ik heb enkele jaren geleden een blessure aan mijn knie opgelopen, toen ik ongetraind anderhalf uur ben gaan hardlopen op een paar oude schoenen. Meer dan een jaar heb ik daar last van gehad. Achteraf heb ik veel spijt van deze domme actie.

Met een goede voorbereiding en goede schoenen had ik mijn blessure waarschijnlijk kunnen voorkomen. Op het Internet zijn vele hardloopschema’s voor beginners te vinden. Vaak moet je afwisselend hardlopen en wandelen. Bijvoorbeeld; 2 minuten hardlopen, 1 minuut hardlopen en dan weer 2 minuten hardlopen, ga zo maar door. Wat ik irritant hieraan vind, is dat je de hele tijd op je horloge moet kijken, of het al weer tijd is om te gaan hardlopen of wandelen. Let je niet op, dan is het hele schema in de war.

Op de website van de Vrije Universiteit Brussel hebben ze nu een trainingschema op MP3 voor beginnende hardlopers. Deze kun je kosteloos downloaden via de volgende link: www.vub.ac.be/sport/podcast.html. Vervolgens kun je deze bestanden op je mp3 speler zetten. Er zijn 27 lessen, die opbouwen van 0 naar 5 kilometer hardlopen. Ze worden aan elkaar gepraat door de Vlaamse presentatrice Evy Gruyaert (zie foto). Zij vertelt je precies wanneer je wat moet doen. Tussendoor wordt er muziek gedraaid. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het lijkt mij een leuke manier om in een korte tijd een basisconditie op te bouwen.

Het lijkt mij een leuk idee om ook zoiets voor de autoped te maken. Omdat ik jaren dj ben geweest, beschik ik over de juiste apparatuur en muziek om zoiets te kunnen maken. Ik ben echter nog op zoek naar een presentatrice (m/v), die de boel kan inspreken. Daarnaast ben ik nog op zoek naar een trainingschema voor op de step. Denk je dat je mij kan helpen, twijfel dan niet en neem meteen contact op met mij.

Waarschuwing: Door het gebruik van een mp3-speler sluit je je gedeeltelijk af van je omgeving, dit kan in het verkeer potentieel gevaarlijk zijn.

4 Responses to “Trainingschema op MP3.”

 1. Hans Korbee schreef:

  Hoi Eric,

  Leuk idee !
  Ben erg benieuwd. Ik train zelf ook met een MP3-speler. Heb de muziek alleen niet zo hard staan zodat ik de omgevingsgeluiden gewoon hoor en zelfs gewoon gesprekken kan voeren.
  Heb zelf wel trainingsschema’s, maar ik train niet meer met tijdsduren zoals jij ze vermeld. Misschien is het een idee om eens bij de trainingsschema’s van wielrenners te kijken.

  Groeten
  Hans Korbee

 2. Erik de Groot schreef:

  Goed dat je dat schrijft. Ik heb twee jaar geleden ook een boek over wielertraining gekocht. (Wielrentraining, Marco van Bon, ISBN 90-6076-454-4). Hierin staan allerlei trainingen beschreven, die met wat fantasie ook goed te gebruiken zijn voor de step.

  Ik heb toen verschillende trainingen in mijn Polar fietscomputer geprogrammeerd. Bijvoorbeeld “duurtraining II” na de warming-up wordt er afwissend (om de 10 minuten) intensief en herstellend gestept.

  Ik denk dat ik wel een trainingschema zou kunnen maken voor steppers. Wel is het belangrijk te weten voor welke doelgroep en voor welk doel de training bedoeld is. Het trainingschema uit het bovenstaande artikel in bedoeld voor mensen die beginnen met hardlopen.

  Ik ga er nog wel even op broeden, als ik wat trainingschema’s heb gemaakt dan plaats ik ze wel op de website. Dat is de eerste stap. Die kunnen we dan uitproberen en waarnodig aanpassen. Deze kunnen we dan weer op MP3 zetten.

  Ik weet echter niet hoe het zit met de muziekrechten. Ik denk niet dat de Buma/Stemra of Sena het zo leuk zal vinden als ik mp3’s op het Internet plaats. Als het al is toegestaan, dan vragen ze er vele honderden euros voor. Maar misschien zijn er wel goede alternatieven (rechten vrije muziek?)

 3. marlies schreef:

  hoihoi

  even een vraagje. Hebben jullie dit plan ook uitgevoerd zo ja dan zou ik er graag gebruik van maken.

  groetjes
  marlies
  mikky131@hetnet.nl

 4. Erik de Groot schreef:

  Nee, het is bij een plan gebleven. Als er meer positieve reacties komen, dan wil ik er wel wat tijd in gaan steken.

Your Reply


Poepe