Fotograferen vanaf de step

2007
09.01

camerahouderHoewel de eerste websites alleen uit tekst bestonden, is tegenwoordig een website zonder foto’s, als een stripverhaal zonder tekeningen.  Toen ik begon met het schrijven van artikels op stepclub.nl had ik alleen oude of niet echt toepasselijke foto’s tot mijn beschikking. Ik wou dus foto’s hebben voor de artikels op de website.In een klein zadeltasje, welke ik aan de stuurpen van mijn step heb hangen, had ik een oude digitale camera opgeborgen. Om foto’s te kunnen maken moest ik dan:
• stil gaan staan
• het toestel uit het tasje te halen
• apparaat aanzetten
• en eventueel de camera op een statief monteren.

Het nadeel hiervan was dat iedereen moest staan wachten tot dat ik klaar was met de camera. Het spontane gaat dan van de foto’s af en iedereen staat een beetje geposeerd op. Één keer stoppen voor een foto kan wel, maar een paar keer is zwaar irritant. Het gevolg is dat er weinig foto’s worden gemaakt en de foto’s die gemaakt worden, bevatten weinig actie.

camera in stuurtasje 

een camera in een (zadel)tasje aan het stuur kan er alleen in stilstand worden uit gehaald 

Om voor de boven beschreven problemen een oplossing te zoeken, ben ik op Internet gaan zoeken naar een oplossing. Ik ben uiteindelijk terecht gekomen op de website vakantiefietser.nl. Dit is de website van de winkel “De Vakantiefietser in Amsterdam. Deze winkel heeft een camerahouder te koop (€40,95), die je op je stuur kan monteren. Het is ook mogelijk om hem te laten bezorgen (+ €6,00 ). Ik heb voor deze laatste optie gekozen.

Met de camerahouder kun je terwijl je stept fotograferen of filmen. Het statief kan maximaal een gewicht van 700 gram dragen en past op sturen tot een diameter van 3 centimeter. Zolang het wegdek niet al te slecht is kun je hele scherpe foto’s maken terwijl je stept. Filmen terwijl je stept kan ook, maar alle schokken die je step maakt door een oneffen wegdek of doordat je afzet, zie je terug op de film.

Camerahouder op een step gemonteerd

camerahouder met camera (Ixus 300) gemonteerd op een Kickbike

De camerahouder kan je naar voren of schuin naar achteren richten. Als je camera naar voren, kan fotograferen wat je voor je ziet. Dit doe altijd als ik alleen step. Wil je voornamelijk de andere steppers fotograferen, dan kan je de camera opzij of schuin naar achter richten: je kan dan de andere steppers fotograferen als je naast ze rijdt. Je kan ook een stukje vooruit rijden en een foto maken als de rest er aan komt. Omdat de camera op je stuur zit kan je deze alvast aanzetten terwijl je stept. Als je step een standaard heeft kun je deze als een statief gebruiken. Gebruik je dan de zelfontspanner dan kom je zelf ook eens op de foto.

geld voor kleinkinderen

foto vanaf de step met een camera met zelfontspanner

Ik heb de camerahouder nu een half jaar en er zeker 1000 kilometer mee gestept. Hiervan was ruim 500 kilometer over het Pieterpad bij het Back to the Roots stepevenement, dus de camera houder en de camera hebben heel wat te verduren gehad. Een heel enkele keer is de camera los getrild, maar dat kwam dat ik hem niet stevig genoeg had vast gedraaid. Er zit een klein vlinderschroefje aan de houder waar mee je de camera vast zet. Met de hand kan je niet genoeg kracht zetten om de laatste slag te maken. Dit kan je doen door de camera te draaien en het schroefje tegen te houden. Je hebt hier sterke vingers of een stuk gereedschap voor nodig. Op dit kleine puntje na kan niets slechts over de houder schrijven.

schadow

foto gemaakt vanaf de step (in stilstand)

Een camera krijgt bij normaal gebruik al heel wat te verduren, dus zou wel geweld kunnen verdragen. Zolang je over afvalt rijdt is er niet zo veel aan de hand, maar ik heb wel mijn twijfels of het goed voor een camera is om off-road of over een hobbelig klinker pad te rijden. Mijn Canon Ixus 300 2.1 megapixels digitale camera doet nog steeds, maar mist nu wel drie schroefjes. Twee schroefjes zaten al los voordat ik er ooit mee aan het steppen ben geweest.

foto vanaf de step 

foto gemaakt al steppend

Conclusie: de camerahouder voor op een stuur werkt prima. Het extra stevig vast draaien van de camera op de houder voorkomt dat deze op slechte ondergrond los trilt, maar vergt sterke vingers. Ook kan de levensduur van je camera worden verkort, dus wil je off-road, neem dan een camera mee die al is afgeschreven (Je kan dan nog iets nuttigs doen met je oude 2 mega pixels camera). De camerahouder is niet goedkoop, maar dat is wel logisch, want deze wordt in een kleine serie grote gemaakt. Ook kon ik Nederland geen ander alternatief vinden. Ik kan hem daarom ook niet vergelijken met andere houders. Als een foto’s wil maken van af de step, kan ik je ze toch zeker aan bevelen.

Foto van Martin 

foto gemaakt al steppend van Martin

Tags:

2 Responses to “Fotograferen vanaf de step”

  1. Piet schreef:

    O, ik dacht, die heeft nog garantie op z’n camera, tijdens het Pieterpad 🙂

  2. Eric Schuijt schreef:

    Leuk om dit zo te lezen. Het heeft mij heel veel moeite gekost om dit camerastatief hier in Nederland te krijgen. Van al die faxen in gebrekkig Engels naar het Verre Oosten werd ik knettergek. En dan eerst betalen en maar wachten wat er in die dozen zit 🙂

Your Reply


Poepe